Duidelijke info over Natuurlatex, Pocket en HR koudschuim matrassen


De 'HR' in HR koudschuim staat voor high resilient. 

Certificatie

Matrasdirect®  matrassen zijn 'Made in Holland’, allergievrij volgens Öko-Tex certificatie en hebben ISO 9001 certificatie. De latex wordt gekocht waar de oogst het beste is en waar biologisch verantwoord wordt gewerkt.

Voordelen van de in Nederland geproduceerde matrassen

Het Nederlands HR koudschuim is een opencellig materiaal, waardoor het vocht redelijk kan afvoeren en warmte redelijk kan reguleren. Het materiaal is duurzaam en heeft een goede prijs kwaliteit verhouding. Pocketvering en bepaalde latex matrassen zijn populair bij een groot publiek en hebben deze eigenschappen ook. Nadelen zijn er niet. Het feit dat latex een natuurproduct is, is altijd een voordeel. 

Veerkracht

Veerkracht is het vermogen van een materiaal om in zijn oorspronkelijke vorm terug te keren als er geen druk meer op wordt uitgeoefend. De veerkracht wordt gemeten door rebound testen. Bij deze test, vastgelegd in ISO 8307, wordt een stalen bal losgelaten vanaf een bepaalde hoogte. Hierbij wordt gekeken hoe ver de bal procentueel terugveert naar de oorspronkelijke hoogte. Een hogere veerkracht zorgt in combinatie met een goede puntelasticiteit voor de juiste ondersteuning en tegendruk. De mooie kwaliteit natuurlatex van Matrasdirect is superieur in deze testen. Niet voor niets is de uitvinder van puntelasticiteit John Boyd Dunlop. Puntelasticiteit is de mogelijkheid om een bepaalt gedeelte van het matras in te drukken zonder dat een groot oppervlak van het matras naar beneden veert. De mooiste natuurlatex heeft een uitmuntende puntelasticiteit en vormt zich daardoor nauwkeurig naar de lichaamscontouren.

Soortelijk gewicht en duurzaamheid

Is een hoger soortelijk gewicht ( SG) altijd beter? Antwoord: NEE. De kwaliteit van het schuim en hoe het gemaakt is bepaald de klasse van het product. Vooral nieuwe matrassen aanbieders, veelal buitenlandse en bedrijven met weinig vakkennis van alle soorten producten, claimen hoe hoger de SG zoveel te beter en duurder is het product. Dit is absolute onzin. Een SG 30 HR gemaakt in Nederland kan heel goed en zelfs vele malen beter zijn dan een Sg 50 HR matras uit bijvoorbeeld Duitsland of Polen.
Echte in Nederland geproduceerde HR koudschuim, pocketvering, latex of traagschuim matrassen zullen na jarenlang gebruik kunnen terugkeren in de eigen vorm, dit is niet altijd vanzelfsprekend met import kwaliteiten.

Klimaateigenschappen

De mooie kwaliteit Latex, Pocketvering en HR koudschuim matrassen hebben uitstekende klimaateigenschappen. Goed materiaal is namelijk open cellig. Hierdoor kan het matras vocht snel afvoeren en warmte goed reguleren. Dit is ook de reden dat de in Nederland geproduceerde matrassoorten uitermate geschikt zijn voor kinderen en jongeren.
Bij bijvoorbeeld HR koudschuim wordt het schuim in de fabriek open cellig gemaakt, doordat een wals het schuim tijdens het productieproces platdrukt. Het platdrukken van het schuim zorgt ervoor dat de celwanden in elkaar klappen. Hierdoor zijn de cellen als het ware gebroken, waardoor deze eigenschappen tot stand komen. Hetgeen die de goede latexkwaliteit van nature heeft en de betere pocketvering matras is natuurlijk een groot ventilerend systeem op zich.

Meten van de hardheid bij matras schuimen.

De hardheid kan vervolgens op twee manieren worden gemeten, namelijk middels de ILD of CLD (drukweerstand) waarde.
De afkorting ILD staat voor Indentation Load Deflection. Bij de ILD waarde, waarvan het meetproces vastligt in ISO 2439, wordt een schuimmonster van ongeveer 40 x 40 x 5 cm gecomprimeerd. Dit gebeurt vier maal, waarbij na elke keer, 30 seconde gewacht wordt. De eerste drie keer wordt het schuim tot 70% van de normale dikte ingedrukt. Bij de vierde keer wordt gemeten hoeveel kracht in Newton nodig is om het schuim 40% te comprimeren. 
De afkorting CLD staat voor Compression Load Deflection. Bij de CLD waarde, waarvan het meetproces vastligt in ISO 3386, wordt een schuimmonster van ongeveer 10 x 10 x 5 cm gecomprimeerd. Dit gebeurt net als bij de ILD methode vier maal. De eerste driemaal wordt het schuim 70% gecomprimeerd, de vierde maal 40%. Het verschil met de ILD waarde is dat tussen het comprimeren niet gewacht wordt, en de benodigde kracht om het schuimmonster te comprimeren de vierde maal direct wordt bekeken. Bij deze meting wordt gemeten in kilopascal die wij in vaktermen KPA noemen.

Matrasdirect gebruikt altijd de juiste hardheid.

De juiste hardheid is afhankelijk van persoonlijke voorkeur. Omdat we al 20 jaar online matrassen verkopen weten we exact welke hardheid van schuimen we het beste kunnen toepassen, rekening houdend met de kennis van lichaamsgewicht, lengte, slaaphouding en voorkeuren in de Benelux. Online (buitenlandse) aanbieders die minder goede koudschuim of pocket matrassen verkopen met hoge HR getallen, moeten vaak het matrasoppervlak open snijden in golfen en andere patronen om er nog iets meer comfort in te krijgen. Hiermee verhullen zij dat het matrasschuim geen echte power heeft, waardoor het matras ook vaak te duur wordt verkocht omdat het marketing technisch zo duurder lijkt. Echter zal dit er meestal niet voor zorgen dat de wervelkolom altijd goed wordt uitgelijnd zodat de druk op het lichaam uiteindelijk te hoog is. En betaal je veel te veel voor een uiteindelijk “opgeblazen” verhaal. Daarom is kopen van Nederlands oorsprong bij een betrouwbare aanbieder die al vele jaren ervaring heeft een garantie voor goede Nederlandse matrassen kwaliteit.

Made in Holland.

Tot slot is de producent en herkomst van het schuim ook zeer belangrijk. Matrassen die niet in Nederland worden geproduceerd maar in bijvoorbeeld Duitsland, Polen of China kunnen niet lang tegen een vacuüm gezogen of gecomprimeerde opslag. Alleen de beste kwaliteit matrassen kunnen worden vacuüm gezogen of gecomprimeerd worden verpakt. Een Duits, Chinees of Pools matras is niet altijd geschikt voor het comprimeren. Dus als bijvoorbeeld een minder goede kwaliteit HR van buitenlandse afkomst niet vacuüm geleverd kan worden, zal de prijs veel duurder worden. TIP) Vraag altijd bij een HR matras of  het matras ook vacuüm wordt gezogen. Is dit niet zo … dan mag het niet en is de kwaliteit dus niet goed genoeg. Duitsland mag dan wel de beste auto ter wereld maken, op beddengebied lopen ze ver achter op Nederland. Op het gebied van slapen is Nederland Europees koploper al vele decennia lang. Toen matrasdirect 20 jaar geleden de boxspring in Nederland populair maakte, is het pas 3 jaar geleden in Duitsland ontdekt. Onze oosterburen kunnen natuurlijk niet overal de beste in zijn.

 
 
Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies. Met de cookies volgen wij jouw internetgedrag binnen onze site. Als je verdergaat op onze website of op akkoord drukt gaan we ervan uit dat je dat goedvindt Akkoord Nee, liever niet
s