Eco matras kopen? Wat moet ik weten?

Bij Matrasdirect.nl worden geen schadelijke stoffen verwerkt in het matras. Maar hoe Eco is Eco? Wat zijn natuurlijke materialen en waar moet ik op letten als ik voor iets goeds en betaalbaars ga?

Verschillende categorieën

Als je een gemiddelde beddenwebshop bezoekt, heb je een grote keuze aan verschillende soorten matrassen. Deze vele keuzes kunnen het je moeilijk maken om het voor jou juiste matras te vinden. Gelukkig zijn matrassen onder te verdelen in een aantal categorieën. De grootste hoeveelheid matrassensoorten zijn te categoriseren onder polyether en koudschuim. Deze matrassen vallen in de meeste gevallen onder het “goedkopere” segment bij grote discounters en bedrijven met meerdere filialen. Een alternatief voor deze polyether en koud schuimmatrassen is een traagschuim matras. Deze matrassen staan ook wel bekend onder de namen; nasa schuim, memory foam, Tempur en slow motion schuim.

Giftige stoffen

Beide matrassensoorten blijken vaak voordelige importproducten. Zowel polyether en koudschuim als traagschuim matrassen worden wellicht gemaakt met giftige stoffen. Daarnaast worden er in sommige gevallen giftige, schadelijke stoffen toegevoegd tijdens het productieproces. Stoffen als CFK’s, brandvertragers, UV filters en isocyanaten staan bekend als schadelijk voor de gezondheid en tevens als veroorzaker van chronische ziekten. Stoffen die je uiteraard niet in je matras wilt hebben. Bij Matrasdirect.nl werken we enkel met schuimfabrikanten die 100% vrij zijn van al deze schadelijke stoffen. Tevens zoeken wij samen met deze fabrikanten naar nóg betere, natuurlijke alternatieven.

Natuurrubber matras

Een echt natuurrubbermatras ofwel; natuurlatex matras, heeft latex als natuurproduct. Zolang de latex na de oogt direct verwerkt wordt en niet vloeibaar in vaten wordt gestopt om vervolgens voor lange tijd te worden opgeslagen in zeecontainers, is dit het beste alternatief van dit moment.

De meeste latex matrassen zijn aangevuld met op chemische basis vervaardigde synthetische latex. Een in Nederland geproduceerd latex matras mag een natuurlatex matras worden genoemd als er 40% van deze stof in zit. 60% is vervolgens van chemische komaf. Er bestaan echter ook matrassen die grotendeels uit natuurrubber bestaan en daarmee een prima Eco keuze zijn. De levensduur van een latexmatras bedraagt ongeveer 12 jaar, maar let op; bij echt natuurrubber wordt de vloeibare latex dus niet met weekmakers getransporteerd van de plantages naar Europese fabrieken. Momenteel is Matrasdirect.nl de enige aanbieder in de Benelux die echte natuurlatex in eigen beheer betrekt van plantages met eigen natuurvriendelijke productie methoden.

Een latex geproduceerd matras in Europa (buiten de plantage gebieden) is prima latex te noemen, maar dus NIET ECO. Niet vrij van bepaalde stoffen zoals ammoniak, welke mensen die voor puur natuur gaan niet willen hebben, al helemaal niet verwerkt in een matras.

Variatie

Voor de hierboven beschreven matrassen zijn uiteraard allerlei verschillende varianten te bedenken. Met of zonder pocketvering. Latex in combinatie met pocketvering is een veel toegepaste variant.

Matrassen van haren en grassoorten

Bij het produceren van deze matrassen wordt gekeken naar vroeger, toen men matrassen maakte van zeegras en kapok. De Eco marketingtrend van nu zijn matrassen welke gemaakt zijn van een mix van paardenhaar, vlas en kokos. Maar let op! De herkomst van deze producten is vaak onduidelijk en daarnaast zijn de matrassen stevig geprijsd.

Wanneer je wilt gaan voor een nestgevoel, zijn dergelijke matrassen een prima oplossing. Niet voor niets worden deze stoffen veelal gebruikt voor de productie van vogelnestjes. Echter heeft je lichaam ondersteuning nodig, een matras gemaakt van een mix van paardenhaar, vlas en kokos is op lange termijn wellicht niet zo gunstig voor je lichaam.