Eco matrassen kopen? Wat moet ik weten?


Allereest laten we duidelijk zijn. Bij Matrasdirect.nl geen schadelijke stoffen in je matras. Maar hoe Eco is Eco, wat zijn natuurlijke materialen en waar moet ik op letten als ik voor iets goeds en betaalbaar ga.

Als je in een gemiddelde beddenwebshop bekijkt dan heb je de keuze in uiteenlopende soorten matrassen. Er zijn echter een paar hoofd categorieën te ontdekken. Veruit de grootste groep matrassen zijn de polyether en koudschuim matrassen. Dit zijn vaak de goedkoopste matrassen die je kunt vinden bij de grote discounters en bedrijven met heel veel filialen . Een alternatief voor deze matrassen zijn de matrassen met traagschuim. Ook wel bekend onder namen als nasa schuim, memory foam, tempur of slow motion schuim.

Beide type matrassen blijken vaak voordelige import producten. Zowel polyether als de traagschuim worden wellicht gemaakt met giftige stoffen. Daarnaast worden er in bepaalde gevallen tijdens het productieproces diverse schadelijke stoffen toegevoegd als CFK’s, brandvertragers, UV filters, en isocyanaten. Allerlei stoffen waarvan bekend is dat ze diverse gezondheidsklachten en zelfs chronische ziektes kunnen veroorzaken. Bij Matrasdirect.nl werken we alleen met schuimfabrikanten die 100% zeker vrij zijn van alle schadelijke stoffen. En zoeken wij samen met hen naar nog betere natuurlijke alternatieven.

Het beste alternatief op dit moment is een natuurlijk latex matras

Een alternatief is een echt natuurrubbermatras oftewel een natuurlatex matras. Latex is een natuurproduct dus in principe een goede keuze. Zolang het maar wordt geproduceerd direct na de oogst. En niet vloeibaar in vaten in zee containers wordt gestopt. Vanwege schimmels en ongedierte mag het niet zomaar vervoerd worden.

De meeste latex matrassen zijn namelijk aangevuld met op chemische basis vervaardigde synthetisch latex. Een in Nederland geproduceerd latex matras mag je een natuurlatex matras noemen als er 40% van deze stof in zit. 60% is vervolgens van chemische komaf. Er bestaan echter ook matrassen die grotendeels uit natuurrubber bestaan en daarmee een prima Eco keuze zijn. De levensduur van een latexmatras is lang te noemen. Ongeveer 12 jaar. Maar let op. Bij echte natuurrubber Eco rubber wordt de vloeibare latex dus niet met weekmakers getransporteerd van de plantages naar Europese fabrieken. Op dit moment is Matrasdirect.nl de enige aanbieder in de Benelux die echte natuurlatex in eigen beheer betrekt van de plantages met eigen natuur vriendelijke productie methoden. Een latex geproduceerd in Europa ( dus buiten de plantage gebieden) is prima latex maar dus NIET ECO oftewel vrij van bepaalde stoffen zoals ammoniak die mensen die voor puur natuur gaan echt niet willen en al helemaal niet in hun bed.

Op de hierboven beschreven matrassen zijn natuurlijk allerlei verschillende varianten te bedenken. Met of zonder pocketvering. Latex in combinatie met pocketvering is een veel toegepaste variant.

Worden er ook natuurlijke matrassen van haar en grassoorten aangeboden?

Jawel die zijn er zeker. Het is terug in de tijd van vroeger met de zeegras en kapok matrassen. De eco marketing trend van nu zijn matrassen met een mix van paardenhaar , vlas en kokos. Maat let op ! De herkomst is vaak onduidelijk, de prijzen zijn pittig. En als je graag een nestgevoel wil dan is dit een prima oplossing. Niet voor niets wordt dit op grote schaal voordelig geproduceerd voor de vogel liefhebbers. Voor vogelnestjes. Echter heeft je lichaam ondersteuning nodig, dan is dit op de lange termijn wellicht niet zo gunstig voor je lichaam.


 
 
Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies. Met de cookies volgen wij jouw internetgedrag binnen onze site. Als je verdergaat op onze website of op akkoord drukt gaan we ervan uit dat je dat goedvindt Akkoord Nee, liever niet
s