Biologische matrassen

Wanneer je denkt aan gezond, denk je niet aan schadelijke stoffen. Wanneer je denkt aan slaap, denk je aan gezond. Het zou dus vanzelfsprekend moeten zijn dat iedereen slaapt op een biologisch matras, die is gemaakt van veilige, natuureigen materialen en vrij is van giftige chemicaliën. Helaas is dit nog lang niet bij iedereen het geval.

Al 24 jaar de inzet van Matrasdirect

Bij Matrasdirect doen we al 25 jaar ons best om slaapproducten zoals matrassen, hoofdkussens en bed textiel 100% biologisch en veilig te maken. Vrij van enig schadelijk stofje. We zijn dan ook trots dat we onszelf hierin dé voorloper van Nederland kunnen noemen.

biologisch matras

Giftige stoffen in matrassen door buitenlands transport

Om matrassen in containers naar Nederland te vervoeren, worden allerlei ongedierte bestrijdingsmiddelen en schimmelwerende producten gebruikt. Deze chemicaliën trekken in de matrassen en blijven daar een matrassen leven lang zitten. Het worden uiteindelijk de stoffen die jij, iedere nacht weer, inademt. Er is geen instantie die de veiligheid van deze matrassen controleert. Daarom is het van belang dat je voor een Nederlands geproduceerd matras kiest, welke is gemaakt van biologische, veilige, gecontroleerde en gecertificeerde materialen.

Biologische latex bomen en het Nederlandse klimaat

Echter de biologische latex bomen doen het niet goed in ons klimaat. Voor het transport naar onze fabrieken in Nederland hebben we een unieke oplossing gevonden. De matraskernen worden gevulkaniseerd, reeds op de plantage en de latex kernen worden stuk voor stuk geseald in recyclebare sealzakken. Zo hoeft er geen gif in de container gespoten te worden. Op dit moment is Matrasdirect het enige bedrijf in Nederland die dit op deze verantwoorde manier doet. Het proces is gecertificeerd door de Control Union.

De giftige stoffen

Wist je dat we bijna een derde van ons leven in bed liggen? Je lichaam heeft die rust nodig om informatie te kunnen verwerken, om te herstellen en voor een kind om te groeien. Zolang het lichaam van een klein kind of opgroeiende tiener nog in ontwikkeling is, zou zij of hij zeker niet langdurig (8 uur per dag) in contact moeten komen met schadelijke stoffen.

Vlamvertragers in je matras

Er zijn heel veel matrasstoffen die broomhoudende vlamvertragers bevatten. Deze zijn erg giftig en moeilijk afbreekbaar in het milieu. Tevens veroorzaken ze diverse gezondheidsklachten. Let hier op; bij vele bekende merken wereldwijd is dit een “gratis” extra op je matras.

Chemicaliën

Een matras met onveilig schuim is problematisch doordat er chemische gassen uitwasemen. Matrassen van een bepaald soort, gemaakt van petrochemische stoffen, gecombineerd met een chemische mix van stabilisatoren, katalysatoren, brandvertragers, anti-microben additieven en synthetische verven.

Ongezonde matrassen wasemen 61 VOC* chemicaliën (gifgassen) uit, waaronder kankerverwekkende stoffen zoals benzeen. De meeste VOC gassen hebben geen specifieke geur, kleur of reuk. (VOC staat voor Volatile organic compounds, deze organische chemicaliën hebben een hoge verdampingsgraad op een normale kamertemperatuur)

Zeer slecht voor de gezondheid

Deze chemicaliën worden gelinkt met enerzijds milieu-onvriendelijkheid als anderzijds (ernstig) schadelijk voor de gezondheid. Chemicaliën die uitwasemen uit massaal aangeboden onveilige matrassen, ook voor kinderen, kunnen gezondheidsklachten geven als chronische bronchitis, ademnood, luchtwegproblemen, misselijkheid, hoofdpijn en zelfs chronische zenuwaantasting. En of het nu de discounter is, de luxe speciaalzaak, of de bekende merknamen. Deze slechte matrassen zijn overal te koop. En de hoogte van de prijs of bekendheid van het merk komt hier nog eens bij.

Stel jezelf deze vraag

Wanneer heb jij voor jezelf het laatst een nieuw matras gekocht? Een matras gaat acht tot tien jaar mee. En je hoofdkussen? Die zou je eigenlijk elke drie jaar moeten vervangen. Wellicht is het een goed plan om bij jouw volgende matras of kussen aankoop, voor onze 100% biologische, gezonde slaapproducten te gaan.